Versoepeling WKR regeling voor bedrijven

Wil je een bedrijfsevenement organiseren met een feestelijk doeleinde maar twijfel je nog? De versoepeling van de werkkostenregeling (WKR) in 2020 kan je helpen om een keuze te maken. Je hebt namelijk meer te besteden in de vrije ruimte. Daardoor kan het organiseren van een bedrijfsfeest ineens een stuk interessanter worden!

De “vrije ruimte” in de WKR nu

Hoe zit het ook alweer met de vrije ruimte in de werkkostenregeling? Blijf je onder 1,2% van de totale loonsom van alle werknemers? Dan mag je je medewerkers onbelaste vergoedingen geven. De vrije ruimte wordt vaak ingezet voor kerstpakketten en voor het organiseren van events met een feestelijk doeleinde voor medewerkers.

Ga je over de grens van 1,2%? Dan moet je 80% belasting over dat extra bedrag betalen. Niet alle vergoedingen gaan (onder voorwaarden) ten koste van de vrije ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een telefoon, maaltijden bij overwerk of reiskosten.

Wil je het potje van de vrije ruimte inzetten voor beloningen? Dan heeft de Belastingdienst als voorwaarde gesteld dat deze wel gebruikelijk moeten zijn. Gelukkig is dit bij feesten voor personeel vrijwel nooit een probleem.

Wat verandert er in 2020?

Vanaf 1 januari 2020 wordt de vrije ruimte van de WKR verruimd voor de eerste 400.000 euro van de totale fiscale loonsom. Het percentage gaat van 1,2% naar 1,7%. Dat wil zeggen een verhoging van 2.000 euro. Voor het bedrag boven 400.000 euro blijft het percentage van 1,2% gelden.

Bedrijfsevenement organiseren of niet?

Personeelsfeesten op de werkvloer zijn vrijgesteld van belastingen en komen daardoor niet ten laste van de vrije ruimte. Maar het is natuurlijk ook fijn om eens een feest op een externe locatie te kunnen organiseren. Met alle medewerkers even weg uit de dagelijkse omgeving. Een bedrijfsfeest op externe locatie valt binnen de vrije ruimte van de WKR. En nu deze wordt verruimd heb je daar dus meer te besteden.

Organiseer je geen feest maar een evenement met een zakelijk karakter? Bijvoorbeeld een congres of een beurs? Dan kan het evenement als ‘vrijstelling’ worden beoordeeld. Hierdoor valt het niet in de vrije ruimte, maar is het toch belastingvrij.

Evenement organiseren?

Hulp nodig bij het organiseren van een evenement? Wij helpen je op weg met een handig stappenplan en een handleiding voor een goede event briefing!